Kronik stres kanseri ilerletiyor

Kanser teşhisi ve kanserle mücadele hastalar için son derece stresli. ‘Kaç ya da savaş’ refleksinin yarattığı kısa süreli stres olumlu olsa da yüksek oranda uzun süreli stresin hastalığı daha da kötüleştirdiği düşünülüyor.

Uzun süreli kronik stres sağlığa zarar veriyor. Stresin kalp hastalıklarındaki rolü biliniyor.

Avustralya’daki Monash Üniversitesi’nden Erica Sloan, stresin kanserin ilerleyişini hızlandırdığını söylüyor.

Sloan, kronik stresin adrenalin hormonu salınımını tetikleyerek yayılmaya neden olduğunu belirtiyor.

Adrenalinin tümörün genişlemesini sağlayarak tümör dışına açılan yolları genişlettiğini söyleyen uzman, stresin bu yolların hızını da arttırdığını, yani tümör hücrelerinin tümörden çıkarak yayılmasına yardımcı olduğunu ifade ediyor.

Kanserli tümörlerin yakınındaki lenfatik taşıyıcılar bedenin bağışıklık sisteminin bir parçası. Bu taşıyıcıların içindeki şeffaf sıvıdaki alyuvarlar bedenin virüs ve bakterileri saptamasına ve yok etmesine yarıyor.

Sloan’un araştırması adrenalinin bu lenfatik taşıyıcıları sıvıyla doldurarak dolaşım sistemine girişini kolaylaştırdığını, bu nedenle de habis hücrelerin yayılışına neden olduğunu belirtiyor.

Nature Communications dergisinde yayınlanan araştırmada, Sloan ve meslektaşları kanserin stresli farelerde, stressiz farelere göre çok daha hızlı yayıldığını ortaya koyuyor.

İyi haber ise düşük fiyatlı bir tansiyon ilacının stres tepkisini hafifletebilecek olması. Böylece kanserin yayılımı engellenebilir.

Sloan, İtalya’da meme kanseri olan kadınlarla ilgili bir araştırmaya dikkat çekiyor.

Meme kanseri teşhisi konulan kadınlar arasında tansiyon ilacı kullanan ve kullanmayanlara bakıldığında, beta bloklayıcı alanlarda kanser yayılımının daha az görüldüğü anlaşıldı. Bu hastalarda lenf bezleri ve uzak bölgelerdeki dokulara yayılıma daha az rastlandı. Sloan, aynı yöntemin tüm hastalarda işe yarayacağını umuyor.

Avustralya’da süren bir çalışma beta bloklayıcılarının kanseri daha az agresif hale getirip getirmediğini inceliyor.

Sloan, kanser teşhisinin son derece stresli olduğunu ve araştırmalarının, yalnızca kanserin tedavisi ile ilgili olmadığını söylüyor. Uzman, elde ettikleri sonuçların, hastaların genel refahına katkıda bulunmanın yalnızca onları iyi hissettirmekle kalmadığını, kanserin yayılmasını da yavaşlattığını ortaya koyduğunu belirtiyor.

Meditasyonun da hastaların sakinleşmesine yardımcı olarak kanser yayılımını yavaşlatabileceği düşünülüyor.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.