Koroner Atardamar Hastalığı

Kalbin etrafını çevreleyerek kalbin beslenmesini sağlayan atardamarlara koroner damarlar denir.. Koroner damarlar tıkanır veya daralırsa kalp yeterli oksijen ve besin alamaz. Koroner atardamar hastalığı; kalbin yeterli beslenememesine yol açar. Besin ve oksijen azlığı kritik düzeyin altına düşerse kalp kasında hasar oluşur, bu durum kalp krizi olarak adlandırılır.

Koroner atardamar hastalığı dünyada ölüm nedenleri arasında birinci sırada yer almaktadır. Dünyada her yıl yaklaşık 17 milyon kişi koroner atardamar hastalığı nedeniyle hayatını kaybetmektedir. Sağlık Bakanlığı verilerine göre Türkiye’de yaklaşık 2 milyon koroner atardamar hastası bulunmakta, yılda 130 bin kişi de bu hastalıktan dolayı yaşamını yitirmektedir.

Koroner Atardamar Hastalığı Belirtileri
Hastalık ilerledikçe kalbin beslenmesi yetersizleşir. Kalbe yeterince kan gitmezse göğüs ağrısı (anjina) ortaya çıkar. Bu ağrı kollara, boyuna, çeneye ve sırta yayılabilir. Ağrı dışında nefes almada güçlük çekme, göğüste basınç hissi ve yanma da koroner atardamar hastalığı belirtisi olabilir. Koroner atardamar hastalığı hiç ağrı olmadan da seyredebilir. Ağrısız seyreden bu durumlar genellikle şeker hastalarında görülür ve sessiz kalp hastalığı olarak adlandırılır.

Koroner Atardamar Hastalığı İçin Risk Faktörleri
– Erkek cinsiyet
– Kolesterol yüksekliği
– Şeker hastalığı
– Tansiyon yüksekliği
– Sigara kullanımı
– İleri yaş

Tanı
EKG
Elektrokardiyografi adı verilen bu yöntemle kalbin atım düzeni, koroner atardamar hastalığı ve geçirilmiş kalp krizi hakkında bilgi elde edilir.

Eforlu EKG
Hasta koşu bandı üzerinde koşarken kalp elektrosu kaydedilir. Damarların kalbi ne kadar oranda beslediğine bakılır.

Ekokardiyografik inceleme
Kalp kasının kasılması ve kalp kapakçıları hakkına bilgi elde edilir. Kalp ultrasonla incelenir.

Koroner anjiografi
Damarların net bir şekilde görülmesi için damar yapısını inceleyen bir yöntemdir. Koroner anjiografi yapılmadan doğru tedavi yöntemi önermek ve herhangi bir girişimde bulunmak mümkün değildir.

Koroner Atardamar Hastalığının Tedavisi
Koroner atardamar hastalığı tanısı konursa ilaç tedavisi, balon anjiyoplasti ve ameliyat seçeneklerinden hasta için en uygun olan yöntem hastaya önerilir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.