Kök hücre mucize değil!

Uluslararası Kök Hücre ve Hücresel Tedaviler Kongresi’nin ikincisi Antalya’nın Serik ilçesi Belek bölgesinde bir otelde başladı. 3 gün sürecek kongrede dünya çapında kök hücreyle ilgili 28 bilim insanı çalışmalarını sunacak.

Kongreyle ilgili bilgi veren Kök Hücre Ve Hücresel Tedavi Derneği Başkanı ve Liv Hospital’dan Prof. Dr. Erdal Karaöz, kök hücrenin son 15 yıldır bilim dünyasının önemli konusu haline geldiğini söyledi. Geleneksel yöntemle tedavi edilmeyen bir çok hastalığın artık kök hücre ile tedavi edildiğine dikkat çeken Karaöz, “Günümüzde geleneksel yöntemle tedavi edilemeyen bir çok hastalık var. Tıp bu yüzden kök hücre ile tedavi etmeye çalışıyor. Ülkemiz son anda bilim trenine bindi ama hem kök hücre hem de çalışmalar konusunda gelişmiş ülkelerle aynı düzeyde diyebiliriz” dedi.

Kök hücre tedavisinde merdiven altı merkez tehlikesi

Prof. Dr. Karaöz, kök hücre çalışmalarının lisanslı ve onaylı laboratuvarlarda gerçekleştirilmesi gerektiğini belirterek özellikle “merdivenaltı” diye tabir edilen lisanssız merkezlere dikkat çekti. Türkiye’de bu türden birkaç merkezin olduğunu ancak bunlarında kapanmak üzere olduğunu ifade eden Karaöz, “Klinik düzeyde ülkemiz gelişmiştir. Türkiye kök hücre konusunda çok iyi düzeyde. Kök hücreler merdiven altında üretilemez. Bunları insanlara uygulayamazsınız. Bu konu da özel laboratuvarların olması gerekir. Ne yazık ki birkaç laboratuvar var Sağlık Bakanlığı onaylı olmayan onlarda kapanmaya yakın düzeyde. İnsanlara nakledilebilir hücrelerin yetkili laboratuvarlardan üretilmesi lazım” diye konuştu.

Kök hücrenin etkisinde de bahseden Prof. Dr. Karaöz, kesilmek üzere olan bir bacağın geri döndürülmesi ve ölmüş bir dokuyu canlandırma gibi alanlarda kullanılabildiğini ifade etti.

“Bütün hastalıkların tedavi edileceği gerçek değil”

2012 yılı Tıp Nobel ödüllü Cambiridge Üniversitesi’nden Biyolog Prof. Dr. Sir John B. Gurdon da yaptığı konuşmada kök hücre araştırmalarında birçok yanlış anlaşılma olduğuna dikkat çekti. Özellikle bazı firmaların kök hücre ile bütün hastalıkları tedavi edebilecekleri yönünde algı oluşturduklarını söyleyen Dr. Gurdon, bunun gerçek olmadığını belirterek şöyle konuştu:

“Kök hücre araştırmaları ile ilgili birçok yanlış anlaşılma var. Kök hücre tedavisi birçok hastalığın tedavisinde kullanılacak bir yöntem. Bazı firmalar var ki halka kök hücre uygulamaları ile bütün hastalıkları tedavi edebileceklerini söylüyorlar ancak bu gerçek değil. Hücre sayılarının artmasıyla ilgili şunu söylemek gerekirse bunu yapmak çok zor. İhtiyaç sayısı kök hücre sayılarına ulaşmak için laboratuvar ortamında çoğaltıyoruz. Bu besi ortamları otoriteler tarafından kontrolsüz koşulda üretim yapıldığı gerekçesiyle eleştiriliyor. Hücreler üzerinde değişiklik olabilir diye zorluklar çıkarılıyor” diye konuştu.

Kongrenin 18 Ekim’e kadar devam edeceği bildirildi.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.