Karpal Tünel Sendromu

El Bileği Kanalında Sinir Sıkışması (Karpal Tünel Sendromu), (kts) nedir, karpal tünel sendromu belirtileri ve tedavi şekli.

Öncelikli açıklamak gerekirse; sinir sıkışması, özellikle elde, kolda ve ayakda sıkca oluşan bir hastalıktır. Sinirsel bir hastalık değildir. Sinir damarlarının şıkışması olarak adlandırılır. Tıp dilinde Karpal tünel sendromu olarakda adlandırılır.

Özellikle elde sık görülen bu hastalık, ağır kaldırmaktan, veya kolun çok fazla hareket etmesinden meydana gelen tedavisi olan bir rahatsızlıktır. Kendisini kolda veya elde uyuşma, elektriklenme vede sızı gibi acılarla belli eder. Özellikle geceleri çok daha fazla ağrı yapar. Sinir sıkışması eğer çok fazla ilerlemediyse, ilaç veya çelik eldiven tedavisi uygulanır. Lakin rahatsızlık çok fazla ilerleyip yer edinmişse, tedavi yöntemi olarak amaliyat uygulanır.

Karpal Tünel Sendromu Nedir?
Boyun bölgesinden çıkıp kol ve elin sinirlendirilmesini sağlayan üç kol sinirinden biri olan median sinirin (diğerleri; ulnar sinir serçe parmağı ve yüzük parmağının yarısı, radial sinir el sırtı) el bileğinde dar bir kanalda sıkışmasına karpal tünel sendromu (KTS) denilir.
karpaltunelsendromu.jpg

Karpal Tünel Sendromu Sebepleri Nelerdir?
El bölgesindeki tendonlardaki kalınlaşmalar, gebeliğe bağlı su ve tuz tutulması, el bileğinin tekrarlayan hareketleri, iltihaplı romatizmalar, KTS’nin en önemli sebepleridir. El bölgesindeki iyileşmiş kırıklar, ve tiroid bezinin az çalışması ve amiloidoz KTS’nun diğer sebepleridir. Boyun bölgesindeki fıtık, kireçlenme, eklem iltihapları, KTS‘a benzer belirtilere yol açabilir.

Karpal Tünel Sendromu Belirtileri Nelerdir?
Daha çok orta ve ileri yaşlardaki kadınlarda görülür. Elin baş parmağında, işaret parmağında, orta parmakta ve yüzük parmağının yarısında ağrı olur. Ağrı genellikle yanıcıdır, geceleri daha şiddetlidir. Hasta ağrıdan dolayı ellerini sık sık sallar. Tek veya her iki elde görülebilir. Sağ elde daha belirgindir. Daktilo, bilgisayar kullanmak, yazı yazmak, elişi yapmak, gibi fiziksel aktiviteler hastanın ağrısını arttırır. Ağrılar geceleri daha rahatsız edicidir. Eğer sinirdeki zedelenme çok fazla ise şikayetler gün boyu sürer. El ayası ve parmaklarda uyuşma, karıncalanma, ve kuvvet kaybı olabilir. Dikiş dikme, yazı yazma, yerden ince bir şey alma gibi hassas aktivitelerde zorluk çekilebilir.

Karpal Tünel Sendromu Nasıl Teşhis Edilir?
Hastanın ifadeleri, hekimin yapacağı ayrıntılı muayene teşhise büyük ölçüde yardımcı olur. Boyun bölgesi muayenesi de ihmal edilmemelidir. Kesin teşhis sinir iletim hızları ölçümleri ile yapılır (EMG). Hastalığın derecesini belirlemek için de EMG gereklidir.

Karpal Tünel Sendromu Tedavi Şekli
El bileği tekrarlayan hareketlerden ve zorlanmalardan korunmalıdır. Gece kullanılacak istirahat splintleri şikayetleri azaltmakta ve hastalığın ilerlemesini büyük ölçüde engellemektedir. Vücutta su ve tuz tutulmasını önleyici ilaçlar, ağrı kesiciler, anti-romatizmal pomatlar kullanılabilir. Karpal tünele ince enjektörlerle yapılacak steroid enjeksiyonları semptomları iyileştirebilir.

El ve parmaklarda kuvvetsizlik, belirgin his kusuru, uykuya engel olacak şiddette gece ağrıları varsa cerrahi tedavi yapılmalıdır. Cerrahinin amacı median sinir üzere olan basıncı ortadan kaldırmaktır. Operasyon sonucunda ağrı ve fonksiyon kaybı düzelir. Operasyon lokal anestezi ile yapılabilir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.