KARIN AĞRISI VE KASILMALAR

Hamilelik sırasında, sindirim sistemindeki hormonal değişikliklere bağlı olarak şişkinlik ve gaz; kabızlık ve rahim büyümesi nedeniyle de karın ağrıları görülebilir. Rahmi tutan bağların gerilmesi nedeniyle, özellikle otururken, kalkarken, öksürürken veya yürürken; ani tek taraflı çekme veya batma tarzı ağrılar yaşanabilir. Hareket durdurulduğunda bu ağrılar da geçer.

Hamileliğin son aylarında, yalancı doğum ağrısı da denen (Branxton-Hicks kasılmaları) düzensiz rahim kasılmaları sözkonusudur. Bunlar genelllikle ağrısızdır, ancak zaman zaman ağrılı da olabilirler. Gerçek doğum ağrıları (erken veya gününde doğuma işaret eden); düzenli, her 5-10 dakikada bir gelen, bele ve kasıklara vuran (adet sancısına benzer) ağrılardır. Gerçek kasılmalar sırasında veya öncesinde, artmış bir vaginal ıslaklık farkedilebilir. Yalancı ağrılar ise; yürüyünce kaybolur, düzensizdir, zaman geçtikçe araları kısalıp şiddetleri artmaz. Gerçek doğum ağrıları zamanla sıklaşır ve şiddetlenir, kasılmalar ile konuşmak veya yürümek zorlaşır.

NE YAPMALISINIZ?

Karın ağrısından şikayet ettiğinizde; rahat bir yere oturup, ayaklarınızı hafifçe yukarı kaldırarak gevşemek ağrıyı hafifletir. Ani hareketlerden kaçınmak (özellikle bel hareketlerinden) önemlidir. Gaz ve kabızlık nedeniyle ortaya çıkan ağrılarda hafif yürüyüşler rahatlatıcı olur.

Hamilelikte ufak kasılmalar ve ağrılar sıkça görülür. Fakat, şiddetli kasılmalar ve ağrılar her zaman için bir hastalık belirtisi olabileceğinden, her zaman doktorunuzla paylaşmanız gereken ağrılardır. Ayrıca, ağrıya eşlik eden, vajinal kanama, ateş, titreme, vajinal akıntı, bayılma gibi belirtiler olduğunda özellikle en kısa sürede doktorunuzu aramalısınız.

 

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.