Karaciğer Yağlanması Nedir?

Karaciğer Yağlanması

Karaciğer Yağlanması Nedir?

Karaciğerin kendisini koruması için oluşturduğu yağ bezleridir. Bu yağlanmaya iltihap eşlik ederse bu durum önce karaciğer hücre harabiyetine sonra ise fibroza ve oradan siroza ilerler. Bu hastalığa sahip olan kişiler, bol bol meyve ve sebze tüketmelidir. Düzenli olarak egzersiz yapmalıdırlar. Fazla kiloya sahip ise mutlaka kilo vermelidir. En önemlisi ise bu konu ile ilgili uzman bir doktora başvurmalıdır.

Karaciğer yağlanması karaciğer hücrelerinde normalden fazla hatta bazen aşırı yağ toplaması nedeni ile oluşan tıbbi bir durumdur. Toplumdaki her 4 ile 5 kişiden birinden karaciğer yağlanması görülmektedir. Erkek ve kadınlarda aynı sıklıkta görülmektedir. Sağlıklı bir insanda karaciğer hücrelerinde az miktarda yağ bulunabilir. Bu durum herhangi bir hastalığa sebep olmaz. Fakat karaciğerde yağlanma aşırı miktarda olduğu zaman, birtakım fonksiyonel ve yapısal farklılıklara yol açar.

Karaciğer Yağlanmasının Nedenleri Nelerdir?

Karaciğer yağlanmasının kesin olarak nedeni bilinmemektedir. Fakat bu hastalık aşırı kilosu olanlarda, tip 2 diyabet hastalarında, kolesterol yüksekliği ya da insülin direnci olanlarda sıklık ile görülmektedir. Mesela karaciğer yağlanması olan hastaların çoğu tombul ya da şişmandır.

Karaciğer Yağlanmasının Tedavisi Var Mıdır?

Kesin tedavisi için henüz bir ilaç bulunamamıştır. Fiziksel aktivite ve kilo kaybı şu ana kadar etkisi kanıtlanmış olan en iyi tedavi yöntemidir. Fakat kilo kaybı kademeli olmalıdır. Çünkü daha hızlı kilo verilmesi de karaciğerde yağlanmaya neden olabilir. Fiziksel aktivite ve kilo kaybıyla karaciğer yağlanması ile ilişkili durumların kontrolü de kolaylaşır. Karaciğer yağlanması hastalığında en sık ölüm sebebinin kalp kökeni olduğu hatırlanacak olur se fiziksel aktivite ve kilo verme ile yalnızca karaciğer yağlanmasının değil kalp ve damar hastalığı riskinin de azalacağı anlaşılır.

Karaciğer yağlanması olan kişiler kesinlikle alkol kullanmamalıdır. Bunun ile beraber Fruktoz içeren meşrubatlardan yani, fanta, kola, gazoz gibi, hazır meyve sularından kaçınmalıdır.

Karaciğer yağlanmasının tedavisi için birçok ilaç denenmiştir. Bunlardan bazılarının karaciğere kısmen faydalı olsa da bir kısmının karaciğere hiç faydasının olmadığını bilmekteyiz.

Doktorunuzun onayı olmadan herhangi bir ilaç, vitamin ya da ilaç kullanmayınız.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.