Kapalı ortamda çalışanlar dikkat!

Yaz geldi, terleme derdi olanlar için karabasan dolu günler başladı. Eller, koltuk altları, ayaklar başta olmak üzere vücudun olması gerekenden çok terlemesi olarak adlandırılan çok terleme, insanın kariyerinden özel hayatına kadar pek çok aşırı soruna sebep olmakta

Aşırı terleme problemi yaşayan bireyler aynı sürede büyük bir özgüven eksikliği de yaşıyor. Uzmanlar, “çok terleme, insanlarda saklanma ihtiyacı oluşturuyor. Tokalaşmak bile süre süre onlar için utanç veren olabiliyor. Bu nedenle çareyi sosyal ortamlardan uzaklaşmakta buluyorlar. fakat bu sorundan kalıcı bir biçimde kurtulmak mümkün” diyor. Medical Park Bahçelievler Hastanesi Göğüs Cerrahisi Uzmanı Op. Dr. Yıldıray Bekar, çok terleme ve tedavi metodları hakkında bilgi verdi:

Ter; vücudun hariç ortamla ısı transferini sağladığı bu gibi tıpkı sürede toksik maddelerin gövde dışına atılmasını da sağlar. insanın gündelik hayatını menfi etkileyecek boyutta olan terlemeye hiperhidrozis denir. Eller ve koltuk altında daha yoğun olmak üzere yüzde ve ayaklarda da görülmektedir. çok aşırı terleme her 100 kişiden birini etkiliyor. Bu sıkıntısı yaşayan kişiler, yaz ve ya kış, mevsim fark etmeksizin her dönem belirli bölgelerinde çok aşırı terlemeyle savaşıyor.

Japonlarda 20 Kat Daha Fazla

Aşırı terlemenin özel bir sebebi bulunmamakta. Vücuttaki sempatik sinir sistemi hiperaktif oluyor, yani çok aşırı çalışıyor. Dolayısıyla belli küme kişide veya göze çarpan şartlarda daha fazla görülmesi diye bir hal söz konusu değil. lakin Japonlarda 20 kat daha fazla görülüyor. Uyku dışında her daim terliyorlar. hanım veya erkek olmak da terlemeyi etkilemiyor. lakin kadınlar tedavi konusu için daha hassaslar; beyler tedaviden kaçıyor.

Ergenlikten Sorna Artıyor

Aşırı terleme; bilhassa ergenlik çağından sonra artış işaret eden, her cins ve sosyal yapıdaki insanlarda görülen, tedavi edilmesi gereken patolojik ve klinik bir durumdur. Bu klinik hastalık tablosu, hastaların sosyal yaşamlarını ileri derecede menfi etkileyen, mesleki başarılarına engel olabilen, hatta bazılarının uzman mesleklerini yapamamalarına neden olabilen bir seyir sürebiliyor.

Stres ve çok meslek temposu çok fazla terlemeyi tetikliyor. devamlı meslek toplantıları ve çok çok kişiyle ilişki eden bireyler için çok fazla terleme problemi güvensizlik, özgüven eksikliği, saklanma ihtiyacı, sosyal ortamlardan uzaklaşma bunun gibi sonuçlara neden olmaktadır. Bu durum ise uzun vadede kariyerlerini menfi etkiliyor.

Tokalaşamıyorlar

Hastalarımızın çoğu, `Kimse ile tokalaşamıyorum, günde iki-3 defa gömlek değiştiriyorum, topluluk içine çıkamıyorum` bu gibi şikayetlerle bize başvuruyor.
şahıs şayet bu durumdaysa tıbbi destek gündeme gelir. Ruhsal ve bedensel sağlığa darbe vuran bu rahatsızlık için daima tıbbi yardım alınmalıdır. nedeniyse bu problem bir zaman sonra insanın asosyalleşip içe kapanmasına neden olmaktadır. Hatta iş seçimlerini etkliyor. öteki insanlarla fazla iletişime girmeyi gerektirmeyen, daha bireysel çalışabilecekleri mesleklere yöneliyorlar.

Hususi Hayatı Etkiliyor
Sırf sosyal hayatı yahut kariyeri menfi etkilemiyor çok terleme; duygusal ilişkileri de sekteye uğratabiliyor. Elleri terlediği için elele tutuşmaktan çekinmekteler ve yeni bir ilişkiye başlamaları zorlaşıyor.
Çok fazla terleme sorununun en kalıcı ve güncel tedavi yöntemi, klipsli endoskopik torakal sempaktektomidir (ETS). Yaklaşık bir saat süren kapalı ameliyat yöntemi olan ETS ile her iki koltuk altından sırayla (sağ, sonra sol taraf) 5 milimetrelik, küçük iki adet delik oluşturacak kesi yapılmaktadır. Bu 5 mt.`lik kesilerden birinden kamerayla girilip terlemeye neden olan sempatik zincir bulunur. Etkilenen bölgeye göre (el, koltukaltı, yüz) o sinir zincirinin ilgili bölümlerine titanyum klips yerleştirilir.

 

Obezite Çok Fazla Terleme Nedeni

Guatr , obezite, bazı metabolik hastalıklar ve bunların tedavisi için uygulanan bazı ilaçlar, sempatik sinirlerdeki aktiviteyi artırarak aşırı terlemeye neden olabilir. özellikle heyecanlı insanda, genç ve orta yaş grubunda daha fazla görülen çok aşırı terleme hastalığında botoks, iyontoferez bunun gibi tedavi metodları geçicidir. Bu yöntemlerle el, ayak, koltuk 6, sırt ve yüz kısmındaki çok fazla terleme problemi tam olarak çözülemez, geçici zaman azaltılabilir. bununla beraber bu tedavilerin kısa ve orta vadede tekrarlanması gerekebilir.

Geçici Çözüm Yolları

Aşırı terlemede kullanılan cerrahi dışı geçici çözüm önerileri şöyledir:
Deodorantlar (topikal antiperspirant madeni tuzları): Etkili olabilmekte lakin sık yoğun uygulama gerektirir ve ten imitasyonuna sebep olabilir.
Sistemik antikolinerjik ilaçlar: Bazı hastalarda işe yarayabilir. fakat ağız kuruluğu, kabızlık ve görme bulanıklığı bunun gibi taraf etkilerinden dolayı kullanmak sınırlıdır.

İyontoforez: Etkisi geçicidir ve haftada iki defa yada daha fazla tekrarlanmalıdır. Deride duyarlılığa neden olabilmektedir. Koltuk altı için kullanmak basit değildir.
Botoks: Ter bezlerinde sinir iletisini etkin şekilde bloke ederek etkisini gösterir. Botoks; uygulama bölgesine (koltuk altı, avuç içi ve ya ayak tabanı) oldukça ince iğnelerle ten içerisine enjekte edilir. Ortalama tesir süresi yedi aydır.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.