Hematom, hematoma, nezif, damardan veya damarlardan kan sızması

Hematom, hematoma, nezif

Hematom damardan veya damarlardan çevresindeki dokulara kan sızması diye anlayabiliriz. Dokulara kan sızmasının sebebi genelikle vende (toplar damar) veya arterdeki (atar damar) yaralanma sonucu oluşan yırtıktan sızmalardır. Kanamalar ne kadar içeride olursa teşhisi ve tedaviside o kadar zor olur. Hematom ne kadar deriye yakın olursa anlaşılması ve tedaviside o oranda basit olur.

Hematomun belirtileri:
Yaralanma sonucu şişme ağrı ve derinin renginin değişmesi gibi belirtiler hemen ortya çıkmaz. Hematomun ortaya çıkması zaman, yaralanma sonucu damarın yırtılmasının büyüklüğü ve bölgenin (lokal alan) genişliğine göre farklılıklar gösterir. Hemetom çok yavaş ve az miktardaki kanın suzması ile oluşursa bunun ağrıya sebep olması zaman alır. Büyük damarların yaralanması sonucu aşırı miktarda hemen büyük oranda kanama olacağından ağrıda o oranada büyük olur.

Hemen deri altındaki kanamalar derinin kırmızımsı-mor bir renk almasına sebep olur ve buda şişme nedeniyle oradaki doku sıkışmasından ağrıya sebep olur. Hematom iç organlarda ise bu görülmez, fakat dokulardaki şişkinlikler ağrıya sebep olur. Kemiklerdeki yaralanmalardan dolayı ortaya çıkacak olan kanamaların belirtileri ise ancak bir kaç gün sonra ortya çıkar.

Hematom dışarıdan iyice görülecek bir yerde ise o zaman, ilk gün içinde kırmızı veya kırmızımsı mor deri değişimi gözlemlersiniz. Kanama sonucu oluşan hemetomlu bölgedeki kanda biyo-kimyevi değişimler 1-4 günden sonra mor bir renk alır ve bu durum 5-7 günden sonra ise yeşilimsi bir renge dönüşür. 7. günden başlıyarak hemetomlu bölge yavaş yavaş sarımsı-mor bir renge dönüşür ve 2-3 hafta sonra tamamen iyileşir.

Hematomun teşhisi:
Şayet yaralanma sırasında kemik kırılması veya açık yaralanma gibi büyük problemler yoksa hematomlu bölgeye soğuk bez veya buz sarılır ve yaralı olan kısım yukarıda tutulur. Örneğin ayakta hematom varsa ayak gövdeden yüksekte tutulmaya çalışılır, böylece burada kan toplanmaz. Buz veya soğuk sarğı ile damarlar büzülür ve yırtıklar kapanır. Hareketedince kan dolaşımını artıracağından , mümkün oldukca az hareket edilmelidir. Şayet hematom sık sık görülüyorsa mutlaka doktora görünüp sebebininin araştırılması gerekir. Zira kanın pıhtılaşma problemleri olabilir.

Hematomun tedavisi:
Normal olarak hematom bir kaç gün içinde kendiliğinden iyileşir. Ağır ve kompleks olan durumlar hariçtir. Hematom 2 haftada kendiliğinden iyileşir. Hematomu iyileştirmak için heparin ve hirudin içeren merhemleri kulanmak uygun olmayabilir. Bu nedenle heparin pek işe yaramayabilir. Doğal ilaçlardan arnika kremleri harici olarak ve dahili olarakta Gökçek İksiri, Gökçek Tonik ve arnika preparatlarının kulanılması uygundur.

Bağırsak florası ve kılcal kan dolaşımı sağlıklı yaşayabilmek için çok önemlidir. Çünkü vitamin, mineral, aminoasit, enzim, glikoz, vb, besleyici maddenin hazırlanması, hücrelere ulaşması ve de mikroplarla mücadele eden makrofaj, T ve B- Hücreleri gibi savunma mekanizmalarının hücre aralarında dolaşması buna bağlıdır.Tabii doğru beslenirseniz tedavi sürecide o oranda kısalır. Asla peynir yememeli, çünkü asidoza ve iltihaplanmaya sebep olur.Siyah çay, kahve ve kola içilmemeli, çünkü bağırsakları kurutur ve vitamin, mineral ve aminoasitlerin alımını (absorbesini) önler.Alkol ve sigaranın zararları belli kanser, damarların yağlanması vb, artı uzun süre bira içilirse cinsel ikdidarsızlık ve hatta kısırlığa sebep olmaktadır.Sucuk salam sosis gibi et mamullerine 5-6 ay ara vermek gerekir (sade temiz et az yenilebilir) çünkü asidoza sebep olmaktadır.Bu da birçok hastalığın ana kaynağıdır.Akşam yemeği yerine yoğurt, meyve veya salata yenilebilir veya sebze çorbası içilebilir.Hayvansal besinler, patates, tahıl (beyaz pirinç), bakliyat ve hamurlu yiyecekler, özelikle de tatlılar akşam yenirse tam sindirilmez ve zamanla problemlere sebep olur.Ne kadar beyaz pirinç, patates, hamurlu yiyecekler, tatlı yiyecek ve içecekler, o kadar yağ oluşturur.Çünkü nişasta glikoza (şekere) dönüşür, şekerde yağa dönüşerek vücutta depolanır.Şeker ve antibiyotikler bağırsak mantarları çoğaltır, mantarlar ise her türlü hastalığı tetikler.Tatlı deyince akıla baklava, çikolata, dondurma vs gelir, kavun, karpuz ve üzümde tatlıdır ve bunlarda mantarı tetikler, çünkü aşırı şeker içeriler.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.