Hazımsızlıktan kurtaran 8 besin

Kurban Bayramı’nda yediklerinize dikkat edin ama olur da fazla kaçırırsanız yardımınıza koşacak bu 8 besini unutmayın

Lezzetli et yemekleri, güzel tatlılar ve ikramlar… Kurban Bayramı yaklaşırken uyarılar yapan uzmanlar, fazla yemenin hazımsızlık ve şişkinlik sorunları yaratıp tadınızı kaçırabileceğini söylüyor. Ancak yediklerinize dikkat ederken bir yandan da bayram boyunca tüketebileceğiniz bazı ek gıdalar ve çaylar bu şikayetlerin azalmasında etkili rol oynuyor. Peki, hangi besinlerden yararlanabilirsiniz? Acıbadem Beylikdüzü Cerrahi Tıp Merkezi Beslenme ve Diyet Uzmanı Merve Gizem Bahçıvan Kurban Bayramı’nda mide koruyucu 8 gıdayı sıraladı.

1. Ağır yemeklere karşı probiyotik besin takviyesi
Kurban bayramında ağır yemeklerin daha çok tercih edilmesiyle doğru orantılı olarak, sindirim sistemine yardımcı probiyotik bakterilerden faydalanmak önemli. Hazmı zorlaştıran besinlerin midede oluşturacağı sindirim sorunlarının önüne geçmek için probiyotik bakteriler bakımından zengin yoğurt, kefir ve ayran tüketilebilir. Ancak bu besinlerden alınan probiyotik miktarı hem vücudun günlük ihtiyacını karşılamaya yetmiyor hem de var olan probiyotikler mide asidinden olumsuz etkilenip kayba uğruyor ve bağırsaklara az bir miktarı ulaşabiliyor. Buna engel olmak ve bağırsak mikroflorasını düzenlemek için eczanelerde bulunabilen probiyotik takviyelerden faydalanılabilir.

2. Yeterli tokluk hissi için posalı besinler tüketin
Yemek yerken doygunluk hissinin oluşabilmesi için mide hacminin yeterli besinle dolması gerekiyor. Bunun sağlanabilmesi de ancak posa içeriği yüksek yiyeceklerin tüketilmesiyle mümkün olabiliyor. Bu nedenle Kurban Bayramı’nda posalı yiyecekleri tercih etmeden sadece et yemek, et tüketiminin haddinden fazla olmasına ve mide sorunlarının ortaya çıkmasına yol açabiliyor. Buna engel olmak için yemeğe çorba ile başlamak ve sonrasında etin yanında mutlaka sebze ve salata tüketmek önemli.

3. Hangi baharatlar mideyi rahatlatıyor?
Tabi ki her baharat değil. Ancak kimyon, zerdeçal ve karabiber aşırı tüketilmediği sürece sindirime yardımcı olan baharatlar arasında. Bayram yemeklerini bu baharatlarla tatlandırmak hazmı kolaylaştırabiliyor. Ancak yine de baharatları fazla tüketmek mideye zarar verebildiğinden ölçüyü kaçırmamakta fayda var.

4. Et yedikten 2 saat sonra bol su için
Etin içeriğindeki en yoğun besin öğesi olan protein, sindirimi sırasında “üre” adı verilen artık maddeyi açığa çıkarıyor. Fazla et tüketimiyle vücutta biriken ürenin uzaklaştırılması için bol su tüketmek gerekiyor. Bu yüzden bayram boyunca günde 2 – 2,5 litre su içmeyi atlamamak önemli. Ancak yemek sırasında içilen su hazımsızlığa yol açabiliyor. Bu nedenle yemeklerden 1,5 – 2 saat sonra su tüketimini artırmak daha sağlıklı. Suyun dışında soda da sindirimi kolaylaştıran içecekler arasında.

5. Rezene çayı şişkinliğe iyi geliyor
Rezenenin hazımsızlık nedeniyle oluşan gaz problemlerini hafifletici etkisi bulunuyor. Yemeklerden sonra bir fincan içilebilecek rezene çayı, oluşan şişkinliği ve hazımsızlığı gidermeye yardımcı oluyor.

6. Mide kasılmalarına karşı papatya çayı
Özellikle yemek sonrası mide kasılmaları şikayetine karşı papatya, hem bağırsak hem de mide sorunlarına karşı etkili. 1 bardak kaynamış suya eklenerek içilen 1 çay kaşığı kurutulmuş papatya; hem mide asidinin yemek borusuna kaçması sonucu oluşan mide yanmasını önlüyor hem de midede oluşan iltihap ve tahrişin giderilmesine yardımcı oluyor.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.