Hamilelikte kilo kontrolü bebek için önemli!

Gebelikte fazla beslenmenin de yetersiz beslenmenin de anne ve bebek sağlığına zarar verdiğini belirten Yrd. Doç. Dr. Sema Erge, “Halk arasında gebe kadının iki kişilik yemesi gerektiği fikri oluşmuştur. Bu kesinlikle yanlış bir düşüncedir. Gebelik süresince alınan aşırı kilolar sezeryan, postmatürasyon (doğum tarihinin gecikmesi) gibi anne ve bebek sağlığı için riskli durumlara neden olabilir. Annenin gebelikte yeterli ve dengeli beslenmesi bebeğin sağlıklı doğması ve anne sütü veriminin artmasına neden olmaktadır” şeklinde konuştu.
“Anne adayları eğer hamile kalmadan önceki dönemde fazla kilolu iseler hamilelik öncesinde sağlıklı bir hamilelik süreci geçirebilmeleri açısından kilo vermeleri gerekmektedir” diyen Erge, anne adaylarının fazla kilolarını vermeden hamile kalmaları durumunda 6-9 kg alarak hamileliğini tamamlamaları gerektiğini kaydetti.
Erge, fazla kilolu olarak hamile kalınmasının preeklampsi ve kronik hipertansiyon yakalanma riskini arttırdığının altını çizerek, “Anne adayının fazla kiloyla hamile kalması bebekte iri doğum olasılığı, (bu da sancılı bir doğum demektir) yüksek obezite riski, anne ve bebekte diyabet riskini arttırıyor. Ayrıca, bebekte beyin, omur, omurilik bozuklukları, karın duvarı, kalp anormallikleri ve daha birçok sağlık problemlerinin görülmesine neden olabilmektedir” diye konuştu.

Bir ay içinde 3 kilodan fazla ağırlık artışı olan anne adaylarının beslenme alışkanlıklarını gözden geçirmesi gerektiğini söyleyen Erge, “Kilo artışı fazla olan gebeler gerekiyorsa bir uzmana başvurabilirler. Araştırmalar gösteriyor ki gebelikleri sırasında 18 kg’ın üstünde kilo alan kadınların bebeklerinin şişman doğma olasılığı, bundan daha az kilo alanlara göre yaklaşık iki kat fazla olmaktadır” ifadelerine yer verdi.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.