Güneşin cilde zararları çok büyük

Güneşlenirken dikkat!Ultraviyole ışınlar teninizde kalıcı hasarlar oluşturmasın.

Özel Kadıoğlu Hastanesi Plastik ve Estetik Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Baki Çokneşeli, uzun süre güneşlenme ve solaryumda kalmanın hücrelerde kalıcı ve birikici hasar oluşturabileceğini söyleyerek, tatile çıkacaklara tavsiyelerde bulundu.
Güneşe uzun süre ve sık maruz kalmak uzun yıllar içerisinde ortaya çıkan geç dönem sağlık sorunlarına neden oluyor.
Uzun süre güneşe ya da solaryum benzeri ultraviyole kaynaklarına maruz kalındığında bu ışınların deri hücrelerinin kromozomlar üzerinde tahrip edici etkisi olduğunu belirten Çokneşeli; “Güneşin bize kazandırdığı sağlıklı bronz ten sonbahar gelip de ortadan kalktığında ultraviyolenin de etkisinin geçtiğini düşünürüz. Oysaki ultraviyolenin hücrelerde oluşturduğu hasar kalıcı ve birikicidir.
Yani bir yıl, üç yıl ya da on yıl sonra alacağınız ultraviyolenin hasarı şu an hücrelerinizde oluşmuş olan hasarın üzerine eklenecektir. Bu hasar bir süre sonra deri lekelenmelerine, deri hücrelerinde dejenerasyonlara ve hatta deri kanserlerine neden olabilir. Bu nedenle birçok ülkede 18 yaşından küçüklerin solaryumdan yararlanması yasalarla engellenmiştir ” dedi.
Op. Dr. Baki Çokneşeli; en sık karşılaşılan diğer sorunların ise, bedenin büyük bölümünü açıkta bırakan deniz kıyafetleri ile uzun süre ve bilinçsiz güneşlenmelerde, birinci derece deri yanıkları ve sıcak çarpmaları ile karşılaştıklarını söyledi.
Deri yanıklarının özellikle beyaz – ince tenli insanlarda ve derilerinin inceliği nedeni ile çocuklarda kolaylıkla ortaya çıktığını vurgulayan Çokneşeli, tatile çıkacaklara önerileri:
•Yanıkların engellenmesi için en uygun güneşe çıkma saatleri 10.00 öncesi veya 14.00 den sonrasıdır. Eğer bu saatler arsında çıkmanız gerekiyorsa mutlaka ince bir gömlek veya tshirt ile beden, yüksek koruma faktörlü güneş koruyucu ile yüz, özellikle de burun ve kulaklar korunmalıdır.
Tüm bunlara dikkat edilmez ve yanık oluşursa yanan bölgelere soğuk kompresler ve nemlendirici soğutucu özellikli pomadlar uygulanmalıdır.
•Sıcak çarpması ile karşılaştığınızda istirahat edin. Kaybedilen sıvının geri alınımı için su için, eğer şuur bulanıklığı var ise hastayı en yakın hastaneye götürün.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.