Göz Kuruluğu Nedir

Kuru Göz Sendromu,Gözyaşının yetersizliği ya da kalitesinin azalması durumunda kuru göz sendromu oluşur. Hastalığın zemininde enflamatuvar bozukluk yatar. Gözde batma ve bazen de kaşıntı gibi belirtilerle kendini gösteren hastalık, ilerleyen yaş ile birlikte azalan gözyaşının yanı sıra uzun süre televizyon ve bilgisayar karşısında vakit geçiren kişilerde de görülür. TV ve bilgisayar kullanımı göz kırpma sıklığını dikkat artması nedeniyle zayıflatır. Az göz kırpıldığında gözün ön tabakası iyi ıslanamaz ve göz kuruluğu belirtileri görülmeye başlar. Hastalar bazen göz kapaklarının ağırlaştığından şikayetçi olup kapakları elleriyle kaldırmaya başlarlar. Kuru ve klimalı ortamlar da hastalık nedenleri arasındadır.

Kuru göz sendromu teşhisi muayene ile konur. Tanıda kornea boyama testleri, schirmer testi ve gözyaşı osmolarite ölçümü önemli bir kriterdir. Bunun yanında hastanın subjektif semptomlarını da anlayabilmek için OSDİ skorunun saptanması tanıya çok yardımcıdır. Tedavisi genellikle göz damlası veya göz jeli ile yapılır. Osmolarite testinde kuru göz hastalığı tanısı kesinleştirilirse immunosupressif bir ilaç olan siklosporin A damlası kullanılabilir. Bu ilaç, zemininde enflamatuar bir bozukluk olan kuru göz hastalığının etkenine yönelik bir tedavidir.Hekim kontrolü gereken bir ilaçtır.
Kuru göz hastalığı sıklıkla yanlış tanı konulan bir hastalıktır. Punktum tıkanıklığı, pinguecula gibi konjonktiva dejenerasyonları sıklıkla kuru göz hastalığı ile karıştırılır. Hastanın konunun uzmanı bir hekimce muayenesi yanlış ilaç kullanımlarını engelleyecektir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.