Gaz Zehirlenmeleri

Gaz buhar ve dumanlar yakıcılıkları nedeniyle gözleri solunum yollarını tahriş ederek ürkütücü bir etki yaratabilir kesik ve boğucu bir öksürükle birlikte kazazedeyi boğacak hale getirip bu nefes alınamayacak ortamdan tek başına çıkamayacak kadar sarsabilir.

Göz yaşartıcı bombaların gazları klor ga*zının yayılması (önceden soda konan bir tu*valet küvetine asla çamaşır suyu dökmeyin) plastik maddelerden yayılan dumanlar teh*likeli ve boğucu olabilir.

Bazı gazlar da oksijen taşıyan kan alyu*varları için zehirlidir: Renksiz ve kokusuz bir gaz olup yanma iyi gerçekleşmediği takdir*de yayılan karbon oksidi gibi. Rölantide ça*lışan araba motorları kömür sobaları ocak*lar iyi kurulmamış gazlı su ısıtma aygıtlarıapartmanların alt katlarındaki çatlak boru*lar vb. aynı gazı yayabilirler.

Bu olayda zehirlenme baş ağrıları ve kus*malarla başlar; besin zehirlenmesi izlenimi ve*rir. Ardından kazazedenin üzerine yerinden kalkıp yardım istemesini engelleyecek kadar şiddetli bir yorgunluk çöker. Bazen bütün aile bireylerinin ölümüne bile sebep olan bu zehirlenmelerbazı kimseler üzerinde ölümü atlatsalar dahi iyileşmesi imkânsız pek çok be*yin arızası bırakabilir.

Yine bazı küvet ve çukurlardan yayılan kokusuz veya kötü kokulu başka gazlar da karbon oksidi zehirlenmesine sebep olur. Ge*nellikle bu kazalar gerekli tedbirlerin alınma*dığı işyerlerinde meydana gelir ve işçilerin ölü*müne yol açar.
Buna karşılık evlerde mutfakta kullanılan bütan propan gibi birtakım doğal ve tüple dağıtılan gazlar zehirleyici değildir.

Bir odadaki gaz sızmasının içerdeki bütün oksijeni yok edip had bir boğulmaya sebep ol*ması çok enderdir Ancak bu gazlar da çok çabuk parlayıp infilak edebilir. Bu infilak iseyaralının akciğerlerini parçalayarak ya da sebep olduğu yıkıntıyla ölümlere sebep olur.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.