Gastrit nedir?

Midenin iltihaplanmasıyla ortaya çıkan gastrit hastalığından korunmak için dikkat etmeniz gerekenler

Midenin iç yüzünde yer alan mukoza tabakasının iltihaplanmasıyla oluşan gastrit, toplumda çok sık görünen bir rahatsızlıktır. Erişkinlerde ve yaşı ilerlemiş kişilerin birçoğu gastrit problemi yaşamaktadır.

Mideye yüzeysel hasar bıraksa da dikkat edilmezse ilerleyen zamanlarda ülsere neden olabilecek şekilde zarar verebilir. Genellikle bakteriyel enfeksiyon sonucu ortaya çıkan gastritte yoğun bir antibiyotik tedavisi ile iyileşme elde edilebilir.

Herhangi bir belirti göstermeden karşı karşılaya kalabileceğiniz bu hastalık yaklaşık her iki kişiden birinde görünmektedir. Mide yüzeyinin aşınmasına sebep olabilecek yiyecekler sebebiyle ortaya çıkan gastrit özellikle alkol kullanan insanlarda daha şiddetli bir şekilde ortaya çıkmaktadır.

Sigara kullanımı mide üzerindeki siniri uyararak asit salgısının artmasına neden olur. Fazla asit gastrit oluşumuna sebep olur. Sigarayı hayatınızdan çıkarın. Asprin gibi asidik bazı ilaçlar mideyi tahrip edebilir. Bu durumla beraber böbrek ve karaciğer yetmezliği, solunum güçlüğü gibi rahatsızlıklar sonucu gastrit gelişebilir.

Başta gastrit olmak üzere tüm mide rahatsızlıklarından korunmak için az ama sık yemek yemenin oldukça faydalı olduğu doktorlar tarafından söylenmekte.

Yağlı yemekler, asitli ve kafeinli içecekler mideye zarar verir. Bu tarz yemek ve yiyeceklerden mümkün olduğunca uzak durmaya özen gösterin.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.