Emzirmenin püf noktaları

Emzirmenin püf noktaları

DSÖ (Dünya Sağlık Örgütü) ve ÜNİCEF, be­beklerin yaşamının ilk 4 ayında mümkünse 6 ayında, su zeka almaksızın anne sütü ile beslen­mesini önermektedir. Bebeğin tüm biyolojik ge­reksinimleri için en iyi ve eksiksiz besin, Anne sütüdür. Bebeğin dinç gelişmesini, büyümesi­ni ve hastalıklardan korunmasını sağlar. Emzir­me, bebeğinizle sizin arasında sağladığı yakın te­mas sebebiyle özel bir bağ oluşmasına neden olur. Bebeğiniz doğduktan daha sonra birincil yarım saat içinde, sütünüzün gelmesini beklemeden ve ke­sinlikle şekerli su vermeden, mutlaka onu emzir­melisiniz. Birincil 48 saat içinde sık emzirmek, sütün yeterliliği açısından siklet taşır .Çünkü sık emzir­meye ast olarak süt salgısında bundan böyle olacaktır. böylece, sütünüz demin gelmemiş bile olsa, sık emzirmeye devam edin.

Kolostorun adı verilen birincil süt, protein bakımın dan epeyce zengindir ve içinde bebeği bulaşıcı hastalıklardan koruyacak çokça antikor taşımaktadır. Kıvamı koyu ve sarımtırak bir rengi olan kolostrum, sonraki birkaç gün içinde nor­mal anne sütüne dönüşecektir.

Kolostrum sıvısı, hamileliğinizin yedinci ayın­dan sonradan sağlıyabilir. Bu aylarda dış aşağıda memenin ayla kısmına (meme başı etrafında bu­lunan koyu renkli kısım), baş ve muhabere parmak­larıyla yapılacak kısa masajlar, süt kanallarının açılmasına yardımcı olabilir.

Bebeğinizi emzirmeden önce ellerinizi yıkayın. Yeni kaynatılmış ılık suya batırdığınız pamukla meme başlarınızı silin. Bebeğinizi muhtemel ol­duğu dek dikey bir pozisyonda kucağınızı alın. Meme başınızı bebeğin yanağına değdirerek onun içgüdüsel olarak memenize yönelmesini sağlayın. Bebeğinizin, meme başını çevresindeki meme başını çevresindeki koyu renkli kısımla (ayla) birlikte ağzına almasını sağlayın. Böylece, bebek bu kısma dudaklarıyla bastırdıkça meme başından süt kazanç. Sadece meme ucunu emerse yeterli süt alamayacaktır.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.