Duygusal olarak bizi ilgilendirmeyen şeyi öğrenemiyoruz

Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Tıp Fizyoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Sinan Canan’ın Üsküdar Üniversitesi akademik yılı açılışında yaptığı sunumda beynin gizli alanları açığa çıktı.

“Değişen Be(y)nim” isimli sunumuyla beynimizin gizli kalmış bölümlerini gün yüzüne çıkarmanın yollarını anlatan Canan, duygusal beynin tercihlerin üzerindeki etkisinden bahsetti.

Canan’a göre beyin en kısa tanımıyla “hayatta kalma donanımımız”. Beynimiz tutkular ve duygular üzerine çalışıyor. Kişi duygusal olarak ilgilenmediği hiç bir şeyi öğrenemiyor. Öğrenmek için beynimizin önce duygusal bağ kurması gerekiyor.

Doç. Dr. Sinan Canan beynimizin çalışmasında Dopamin’in etkisine de vurgu yapıyor. Beyin ancak motive olduğunda dopamin – mutluluk hormonu salgılıyor. Dopamin beklentisi karşılanmazsa mutsuzluk ortaya çıkıyor. Ancak beyindeki bu sistemin suistimal edilmesi durumunda ise bağımlılıklar oluşuyor. Bu şu anlama geliyor; birey yaptığı herhangi bir davranışta depomin hormonu salgılıyorsa mutlu oluyor ve beyin ona aynı şeyi birçok kez tekrar etmesi komutunu veriyor.

Esprili anlatımıyla akademik sunumlara farklı bir boyut kazandıran Canan, öğrenmek için aynalama yönteminin önemine de dikkat çekiyor. Canan’a göre insan bir davranışı ya da bir yabancı dili gözlemleyerek, izleyerek, taklit ederek kısacası aynalama yöntemi kullanarak öğrenebiliyor.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.