Crohn Hastalığı

Crohn hastalığı, sindirim sisteminin herhangi bir bölgesini tutabilen, iltihabi ve kronik bir bağırsak hastalığıdır. Ağızdan anüse kadar sindirim sisteminin herhangi bir bölümünde ya da farklı bölümlerinde aralıklı iltihaplarla kendini gösteren bir hastalıktır. Kronik bir hastalık olduğu için, hiçbir tedavi yöntemi hastalığın tamamen çözüm yöntemi olmasa da, yaşam kalitesinin yükseltilmesi sağlanabilir. Çünkü, kişinin yaşam kalitesini oldukça olumsuz etkileyen bir hastalıktır. Her yaş grubunda görülülebilir. Ancak 30 yaşından önce sıklıkla görülmektedir. Crohn hastalığı, bazı ırklarda ve bazı ailelerde birden fazla bireyde görülebilir. Bazı genetik değişkenlikler gözlemlense de, ailedeki bireylerde hastalığın gelişeceğine dair genetik bir gösterge yoktur. Bağışıklık sisteminde meydana gelen hasarlar da, hastalığa yakalanmada bir diğer etkendir.

Belirtileri:  Başlıca belirtisi, karın ağrısı ve ishaldir. Karın bölgesinde özellikle sağ alt tarafında ağrı görülmektedir. Kramp tarzında karın ağrısı, bazen kanama ve ateş görülür. İştahsızlık, kilo kaybı, kusma, kabızlık, yorgunluk, karında şişlik,  çocuklarda gelişme geriliği oluşabilir. Şikayetler kişiden kişiye değişiklikler gösterir. Karın bölgesinde iltihap oluşumunda ise hastada  ateş yükselmesi görülür. Kalın bağırsak etkilendiğinde, dışkıda kan görülebilir. Anüs bölgesi etkilendiğinde ise, iltihap ve çatlak oluşabilir.

Crohn hastalarının beslenme şekli ve yaşam tarzının önemi: Crohn hastalığında iştahın azalması ve ishal nedeniyle, vitamin ve minerallerin eksikliği söz konusu olmaktadır. Hastaların bu nedenle iyi beslenmesi ve tedavi  boyunca bu durumun da göz önünde tutulması gerekir. Ayrıca,  bu hastalıkta diyet önemli bir rol üstlenir. Crohn hastalığının aktif olduğu dönemlerde, posalı, baharatlı, çiğ sebze ve meyvelerden, süt ve süt ürünlerinden  uzak durmak gerekir. Hatta Crohn hastası sigaradan kaçınmalıdır. Çünkü sigara hastalığın şiddetlenmesine neden olarak, tedaviyi olumsuz etkiler.

Tedavi: Crohn hastasının Gastroenteroloji merkezi ya da, Gastroenterelog tarafından tedavisi gerçekleştirilmelidir.  Çünkü bu hastalarda takip oldukça önemlidir. Hastaya reçete yazmakla problem çözülememektedir. Gerekli görüldüğü takdirde tedavi değişikliği yapılmalı ve kullanılan tüm ilaçların bilinmesi gerekmektedir. Kullanılan ilaçların yan etkisi olduğu için, hastayı takip eden hekiminde bu konuda oldukça deneyimli ve bilgili olması gerekir.  Crohn hastalarının birçoğunda cerrahi tedaviye gerek duyulmaktadır. Ancak cerrahi yöntemle hastalık tedavi edilemez. Bu yüzden hekimler, hastaları cerrahiden uzak tutmaya çalışırlar. Crohn hastalığı  tedavisinde, hastanın şikayetlerinin azaltılması ve kontrol altına alınması amaçlanır. İnflamasyonu baskılamak, yara iyileşmesini sağlamak, ateş, ishal ve karın ağrısını kontrol altına alarak,  hastanın cerrahi riskini azaltmaya çalışılır. Bu nedenle hastaya antibiyotikler, immün sistemi düzenleyici ilaçlar ve kortizon tedavisi uygulanması söz konusu olabilir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.