Çocuğunuzu Güneşten nasıl Koruyacaksınız

Yaşamın ilk yıllarında cilt çok ince olduğu için ve 9-12 yaş grubu çocukları kontrol etmek zor olduğu için özellikle o yaşlarda güneş yanığı olasılığı artıyor. Dolayısıyla bu yaş gruplarına özellikle dikkat edilmesi gerekiyor.

 

Güneş kremlerini farklı kılan özellikler ne anlama geliyor?

 

• SPF / Koruma Faktörü: Bu özellik genelde ilk göze çarpandır ve 2’den 50 hatta daha yüksek rakamlara bile çıkabilir. Çocuklarda 20-30 faktör genelde yeterlidir. 30 ile 50 faktör arasında yaklaşık %3’lük koruyuculuk farkı vardır.

 

• UVA ve UVB’den korunma: Özellikle UVB ancak her iki çeşidi de kansere neden olabilmektedir, dolayısıyla ürün her iki ışına karşı korumalı olmalıdır.

 

• Waterproof/ Water resistant (suya dayanıklı/suya dirençli): Suda 80 dakika kalındığında waterproof krem koruyucu etkisini devam ettirirken water resistant olanı 40 dakika devam ettirir. Bu nedenle waterproof daha güçlüdür.

 

30 dakikanın üstünde güneşte kalacak çocuğunuza, güneşe çıkmadan 20-30 dakika önce güneş kremi sürmelisiniz. 80 dakikada bir güneş kremini tazelemelisiniz. Tişört gibi hafif pamuklu giysiler yaklaşık 7 faktörlük koruma sağlarlar (SPF 7) dolayısıyla kendi başına yeterli olmaz ama çok yardımcıdırlar. Şapka özellikle kulakları ve yüzü korur. Doğrudan güneş ışınlarından korunmak için özellikle yaşamın ilk altı ayında şart. Cilt kanserinin sebebinin, çocuklukta meydana gelen yanıklar olduğu biliniyor.

 

1973’ten beri en ciddi cilt kanseri tipi olan melanomarun sıklığının yüzde 150, aynı dönemde melanomadan ölüm vakalarının da yüzde 44 oranında artmış olduğunu bildiren uzmanlar, bir insanın tüm yaşamı boyunca aldığı UV ışınlarının yarısından fazlasının çocukluk çağında aldığına, çünkü dışarıda geçirilen sürenin bu dönemde maksimumda olduğuna dikkat çekiyor. Hayatında bir kere su toplamış güneş yanığı olan bir kişinin melanomaya yakalanma riskinin yanığı olmayanlara göre 2 kat fazla olduğunun da altı çiziliyor. Geç yaşta ortaya çıksa da sebep çocuklukta meydana gelen güneş yanıkları olduğu için, çocukluk dönemindeki korunma çok büyük önem taşıyor. Uzmanlara göre, eğer çocuğunuz açık tenli, sarışın veya kızıl saçlı, çilli, mavi ya da yeşil gözlü, çok benli ise güneş yanıklarına karşı daha hassas ve cilt kanseri açısından da riskli grupta. Bu çocuklar yazın kısa süreli bile güneşe çıkacak olsalar, koruyucu losyon kullanmak zorunda. Uzun süre güneşe maruz kalındığında UV ışınları; ciltte önce kızarıklık, daha uzun süreli hasarlarda da içi su dolu baloncuklara sebep oluyor. Kızarıklık, ağrı ve şişme, güneşe maruz kalındıktan 2-4 saat sonra başlıyor, 24 saatte maksimuma ulaşıyor. Bu, uzmanlar tarafından birinci derece yanık olarak tanımlanıyor. İçi su dolu kabarcıklar oluştuğunda ise yanık artık ikinci derece olmuş anlamına geliyor. Güneş, üçüncü derece yanığa sebep olmuyor.

ÖNERİ

• Güneş ışınlarının dik geldiği zamanlarda çocuğunuzu güneşe çıkarmayın.

• Bebek 6 aydan küçükse koruyucu krem sürmektense koruyucu elbise ve gölgelikli bebek arabası kullanın ve bebeği gölgede bırakın.

• Ultraviyole dalgasına karşı etkili güneş koruyucu kremler kullanın. Koruma faktörü en az 15 olsun. Güneşe çıkmadan yarım saat önce uygulayın. Eğer suda fazla kalıyorsa veya havluyla kurulanıyorsa tekrar tekrar sürün.

• Ultraviole ışınlarına karşı koruyuculuğu yüksek olan güneş 1 gözlüğü takın. Kenarları kapalı gözlükleri tercih edin.

• Güneş ışınlarının yansımalarına dikkat edin. Beyaz kum ve su ışınları yansıtır, bu gibi alanlarda korunmayı artırın.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.