Çarpıntı

Çarpıntı, kalp atışlarının hissedilmesi ile verdiği rahatsızlık hissine denilir. Çarpıntı, göğüste tekleme hissi, göğüs içerisinde kuş çırpınması ya da göğüs içerisinden bir şeyin boğaza doğru yükselmesi şeklinde hissedilebilir.

Çarpıntının Nedenleri

  • Kalp ritim ve hız değişiklikleri
  1. Taşikardiler
  2. Bradikardiler
  • Kalbin atım hacminin arttığı durumlar.
  • Hiperkinetik durumlar

Kalp Çarpıntısının Belirtileri

Genelde göğüste dolgunluk, tekleme ve düzensiz kalp ritmi olarak karşımıza çıkabilmektedir. Bazen baş dönmesi, hafif terleme, göz kararması, cilt renginin solması, uzanıldığı zamanlarda kalp atışının kulakta hissedilmesi, bazen göğüs sıkışması ve ağrıması da eşlik edebilmektedir. Yaşanan bu belirtiler kalbin geçici bir süre bedenin ihtiyacı olan kanı dokulara pompalayamadığına işaret etmektedir.

Çarpıntı Nasıl Teşhis Edilir?

Çarpıntının teşhisi genellikle tahliller ve EKG çekilerek yapılmaktadır. Vücudumuz üzerine EKG cihazı takılarak 24 saat boyunca monitör de takılabilmektedir. Efor testi yapılarak da kalp damarlarında her hangi bir problem olup olmadığı da kontrol edilmektedir.

Çarpıntı Nasıl Tedavi Edilir?

Kalp çarpıntısının sebeplerine bağlı olarak tedavi şeklide değişiklik göstermektedir. Genellikle kalp normal olduğu için tedavi gerekmemektedir. Bu neden ile öncelikle kendimize düşen görevleri yerine getirmeliyiz. Gerektiği zamanlarda ise çarpıntıyı azaltacak ilaçları doktor kontrolünde kullanmalıyız. Eğer kalp çarpıntınız bir organ ya da dokudan kaynaklanmakta ise nedeni teşhis edilir ve doktorun önerdiği ilaçlara devam edilir.

Çarpıntınız Oluyor İse Ne Yapmalısınız?

Çarpıntınız olması halinde panik haline kapılmayın, korkup telaşa kapılmayın. Rahat bir yere oturarak gevşeyin ve dinlenin. Derin derin nefes alıp verin. Şiddetli şekilde öksürmek, ıkınmak ve ellerinizi soğuk suya batırmak gibi manevraları uygulayın. Çarpıntılar sıklık ile tekrarlanıyor ise ve beraberinde nefes darlığı, göğüs ağrısı ve baş dönmesi oluyor ise bu durumun altında yatan bir kalp probleminden dolayı hemen doktora başvurulmalıdır.

Kesinlikle Unutmayalım!

Çarpıntınızın olması ile;

  • Doktorunuzun verdiği ilaçları çok düzenli bir biçimde kullanmalısınız.
  • Sigara kullanmamalısınız.
  • Düzenli spor yapmalısınız.
  • Stres ve endişelenmeden uzak durmalısınız.
  • Fazla kilolarınız var ise doktor kontrolünde fazla kilolarınızdan kurtulmalısınız.

Tüm bu uyarıları dikkate almanız halinde kalp çarpıntılarınız azalacak ve hatta bitecektir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.