Bronşit

Bronşit Nedir?

Nefes alındığında hava burundan soluk borusuna, soluk borusundan da akciğerlere gider. Soluk borusu akciğerlere giden iki yol ile ayrılır. Bu kolların her bir tanesine bronş denilir. Bu bronşların, farklı nedenlere bağlı olarak iltihaplanmasına ise bronşit denilir.
Bronşit, akut ve kronik olmak üzere ikiye ayrılmaktadır.

Akut Bronşit
Soğuk algınlığından sonra görülmekte olan bulaşıcı ve yaygın bir hastalık olmak ile birlikte, bronşlarda balgam artışı ve şişme biçiminde kendisini belli eder. Nedeni, sık sık solunum yollarının üst bölgesine yerleşen virüs veya bakteridir. Çocuklarda görüme ihtimali çok daha fazladır.

Akut Bronşitin Nedenleri
En büyük sebebi virüslerdir. Bu virüsler vücut direnci düşer ise iltihaba sebep olurlar. Bronşlara da zarar verirler. Bu duruma bronşalar tepki vererek balgam üretirler ve şişerler.
Nezle ve grip gibi soğuk algınlığından sonra da bu durum ile karşılaşılabilmektedir. Bu hastalıkların ortaya çıkmasında en önemli faktör soğuk havalardır.
Fabrika dumanları, çok kuru veya çok nemli havalar, ani ısı değişiklikleri bronşiti tetikleyebilir.

Akut Bronşitin Belirtileri
Öksürük ve öksürük sonrasında gelen balgamdır. İnatçı ve şiddetli bir öksürük vardır. Öksürük ile beraber göğüs bölgesinde iltihabın neden olduğu ağrı şiddetli bir biçimde hissedilir. Öksürük hastalığın bulaşmasına sebep olur.

Akut Bronşitin Tedavisi
Tedavi esnasında kullanılan ilaçlar hastalık belirtilerinin ortadan kalkmasına yöneliktir. Öksürük şurupları, ateş dürücü ve ağrı kesiciler kullanılır. Balgamı kolaylıkla çıkarabilmesi için ilaçlar verilebilmektedir.
Antibiyotik tedavisi ise virüslere etki etmez. Bu nedenle bronşit tedavisinde antibiyotik kullanılmaz.

Kronik Bronşit
Sigara içenlerde, hava kirliliği olan şehirlerde oturanlarda kronik bronşit sıklık ile görülür. Birbirini takiben en az iki yıl içerisinde, en az ise birbirini takibe üç ay süre ile davam eden ve balgam çıkarma ile beraber görülen öksürük kronik bronşit olarak adlandırılır.

Kronik Bronşitin Nedenleri
Sigara ve hava kirliliği en önemli nedenleri arasında yer almaktadır. Bunların dışında ise tolu ortamlar, nemli yerler, kötü hava koşulları da kronik bronşite neden olmaktadır.

Kronik Bronşitin Tedavisi
Tedavide ilk şart sigaranın bırakılmasıdır. Solunum yollarına yerleşen virüs ve bakterileri yok etmek için ilaç tedavisi uygulanır.

Hastayı eğitmek ise hastalığı hakkında bilgilendirmekte tedavinin bir parçasıdır.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.