Beliniz ağrıyorsa bunları sakın yapmayın

Yaz mevsimi denilince aklımıza ilk olarak tatil geliyor. Hiç kuşkusuz herkes tüm yıl heyecanla beklediği yaz tatilini en güzel ve sağlıklı şekilde geçirmek istiyor.

Kimimiz soluğu tatil mekanlarında alıyor, kimimiz de şehir içindeki havuzlu mekanlarda veya doğayla iç içe kalarak stresimizi atmaya çalışıyoruz.

Yaz mevsimi aynı zamanda kırlarda yapılan düğünlerin, partilerin ve daha fit bir vücut için yapılan egzersizlerin de artması anlamına geliyor.

Ancak özellikle tatil mekanlarında yaptığımız hatalı alışkanlıklarımız bel sağlığımızı tehdit edebiliyor; örneğin bel ağrısını ve bel fıtığını tetiklemesi gibi!

Beliniz ağrıyorsa bunları sakın yapmayın
Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Doç. Dr. Mehmet Uğur Özbaydar, “Unutmayın ki bel ağrısı ve bel fıtığı tatil yapmaz” uyarısında bulunarak bel sağlımızı tehdit eden 8 hatalı alışkanlıklarımızı anlattı, önemli önerilerde bulundu.

KIR DÜĞÜNÜNDE TOPUKLU AYAKKABI GİYMEK

Yazın açık havada yapılan düğünlerin sayısı artıyor. Özellikle de kır düğünlerinin. Ancak yüksek topuklu ayakkabılar çim ve engebeli zeminler nedeniyle tuzaklar içeriyor; düşme ve bel yaralanmaları riski artırıyor. Bel sağlığınız için düz olmayan yüzeylere uygun ayakkabı seçmeyi ihmal etmeyin. Ayrıca partilerde de yüksek topuklu ayakkabı giymeniz gerekiyorsa kısa süreli kullanın. Yüksek topuklu ayakkabıyı uzun süre giymeniz gerekiyorsa platform topuklu olanlarını tercih edin
VALİZLERİ HATALI TAŞIMAK

Tatil hazırlığı denilince akla ilk olarak valizler geliyor. Ancak valizlerin çok ağır olmaları ve valizleri taşırken dikkatli olunmaması bel fıtığı gibi bel hastalıklarına neden olabiliyor. Bel sağlığınız için eşyaları gerekirse daha çok valizle, fakat uygun kilolarda hazırlamanız ve taşırken belinize fazla yük bindirmemeniz çok önemli. Bel sağlığınız için dört tekerli ve sürüklenebilir valizlerden faydalanabilirsiniz.

KLİMALARA UZUN SÜRE MARUZ KALMAK

Aşırı sıcaklarda serin mekanlara yöneliyor ve klimalı ortamlarda daha çok zaman geçiriyoruz. Ancak dikkatli olun klimalara maruz kalmak kas spazmları ve bel tutulmalarına yol açabiliyor. Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Doç. Dr. Mehmet Uğur Özbaydar özellikle terli iken klimalara uzun süre maruz kalmamaya özen göstermeniz gerektiğine dikkat çekiyor.

BOYUN VE BELİ ŞEZLONGDA UZUN SÜRE EĞİK TUTMAK

Plajlarda güneşlenirken kullanılan şezlonglar ve seyahatler sırasında araba koltuklarında uzun süre oturmak bel problemlerini tetikleyebiliyor. Örneğin şezlongda boyun ve belin uzun süre eğik durumda tutulması veya dirsekten destek alarak yüzüstü yatıp kitap okunması postür bozukluğuna ve bel problemlerine yol açabiliyor. Bu nedenle uzun yolculuklarda 3-4 saatte bir 15-20 dakika mola verin. Bu süreçte vücudunuza germe egzersizleri yapmanız kas spazmları ile bel ağrılarını azaltmakta fayda sağlayabilir.

HAVUZ KENARINDA KOŞMAK

Sıcak yaz günlerinde havuzlar serinlemek isteyenlerle dolup taşıyor. Ancak havuz kenarlarında ıslak ve kaygan zeminde koşmak, düşmeye ve bel yaralanmalarına adeta davetiye çıkarıyor. Bu nedenle havuz çevresindeki yüzeylerin kaygan olmayan materyallerden yapılması çok önemli. Bel sağlığınızı korumak için terlik seçimine dikkat edin ve havuz kenarında koşmaktan kaçının.

BALIKLAMA ATLAMAK

Derinliğin bilinmediği havuz ve denize balıklama atlamak boyun ile bel yaralanmalarının en sık sebeplerinden biri. Felç ile sonuçlanabilecek omurga yaralanmalarının önüne geçmek için sığ yerlerde balıklama atlamaktan mutlaka kaçının.

SÜREKLİ YATMAK VE FAZLA YEMEK YEMEK

BİLİNÇSİZCE SPOR YAPMAK

Yaz mevsimini fit geçirmek hemen herkesin hayali. Gerek spor salonları, gerekse açık mekanlar ve tatil yöreleri spor yapanlarla dolup taşıyor. Ancak ısınma egzersizi yapmadan vücudun gereğinden fazla zorlanması ve düzensiz yapılan egzersizler omurgalar arasındaki disklerin omuriliğe baskı yapmasına ve kas spazmına, bunun sonucunda da bel ağrılarına ve ilerleyerek bel fıtığına yol açabiliyor. Sağlıklı beslenmek, ısınma hareketlerini ihmal etmemek, egzersizlerin düzenli ve sürekli yapılması hem sakatlanmaları önlüyor, hem de bel ağrısı ile kas spazmı ve bel fıtığı oluşma riskini azaltıyor.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.