Bebeklerde Hırıltı Nedenleri ve Tedavisi

Özellikle yeni doğmuş bebeklerde ve birkaç aylık bebeklerde hırıltı sık görülmektedir. Bunun sebebi, bebeklerde bulunan kıkırdaklardan oluşan nefes yollarının yumuşak dokuya sahip olması, boyutlarının normal insanlara göre çok küçük olmasıdır. Bebek nefes aldığında nefes yolunda oluşan alerjiler, enfeksiyonlar veya sıvı mukoza sıvı birikmesi nedeniyle çap iyice daralacak ve hırıltıyı meydana getirecektir.

Ayrıca bronşların çok küçük olması nedeni ile bronşlarda biriken balgam vb. sıvılar bebeğin zorlanarak nefes almasından dolayı daha hızlı nefes alıp vermeye başlamasına sebep olacaktır. Daha hızlı nefes alıp veren bebek burun içindeki nefes yollarının dar olmasından ve çok hızlı genişleyip daralmamasından dolayı hırıltı ve ıslık karışımı bir sese neden olacaktır.

Bebeklerde Hırıltı BelirtileriAnnelerin çok sık şikayet ettiği hızlı nefes alıp vermeleri hırıltı belirtisidir.Nefes yolları daralmış olan bebek daha fazla nefes almak isteyecek ve burun kanatlarını açıp kapatacaktır. Burun kanatlarında meydana gelen hareketler hırıltıya sebep olacaktır.Hızlı nefes alıp verme ihtiyacından dolayı göğüs kafesinin çok fazla hareket etmesi hırıltı belirtisidir.Nefes alıp vermeye bağlı olarak boyun kasları ile kaburga kasları arasında göğüs içine doğru bir çukur oluşur.

Burun mukoza sıvısının burunda baloncuk oluşturması. Bu durumda burun deliklerinden biri tıkalı olduğu için hırıltı oluşacaktır.Bebeklerde Hırıltı Türleri ve Nedenleri

Islık sesine benzer hırıltı

Burun içinde bulunan küçük bir engelin nefes alış veriş sırasında oluşturduğu hırıltı türüdür. Genellikle burun içinde biriken sümükten kaynaklı olduğundan korkulacak bir durum değildir.

Derinden gelen hırıltılı ses

Boğazda bulunan trake borusunda nefes alış veriş sırasında meydana gelen hışırtıların buruna gelene kadar hırıltıya dönüşmesi sonucu oluşur. Bu durum Trakemalazi adı verilen geçici bir solunum yolu hastalığına sebep olur. Hastalık boyunca bebeğiniz hırıltılı nefes alıp verir.

Çatlak sesli hırıltı

Bebeğin gırtlağında birikmiş olan balgam nedeniyle sesinin ve oluşan hırıltının çatlak bir sese dönüşmesidir. Bu durumda bebeğinizin balgam sökmesi için doğal yollara başvurmalısınız.

Islık sesi ile karışık oluşan hırıltı

Hem bronşların ve nefes yolunun hem de nefes yolunda virüs, enfeksiyon, alerji veya sıvı birikmesi ile oluşan hırıltı türüdür. Bu durumda doktora başvurmakta fayda vardır.

Kesik kesik hırıltı

Bebek nefes alış verişinde zorlandığı için hızlı hızlı ve kesik kesik nefes alış verişi yapar. Bu nefes alış veriri sırasında burunda karşılaşılan engel nedeniyle oluşan hırıltı türüdür.

Bebeklerde Hırıltı Tedavisi

Tuzlu Su (Saline)

Bebeklerin burun yapıları gelişmemiş olduğu için burun içinde yeterli mukoza sıvısı salgılanmaz ve çok sık aralıklar ile kurur. Kurumaya bağlı bebeklerde burun tıkanıklığı meydana gelir. Bebekler burun içine basınç oluşturamayacağından tıkalı burun açılmaz. Bu duruma çözüm olarak tuzlu su olarak eczanelerde satılan tüplerden alarak burun içine damlatılarak burun tıkanıklığı giderilebilir.

Burun Aspiratörü

Burun tıkanıklarını gidermek için burun aspiratörü denilen burun içinde negatif basınç oluşturarak (şırınga ile sıvı çekmek gibi) burunda birikmiş olan sümük sıvısını çekmektir.

Limonlu Su

Genizde ve solunum yolunda oluşan balgamı sökebilmesi için limonlu su veya limon suyunu bebeğinize birkaç damla vermelisiniz. Bu sayede balgamın yol açacağı hırıltıyı önlemiş olursunuz.

Balgam Söktürücü İlaçlar

Eğer hırıltı aşırı derece ilerlemiş ise mutlaka doktora giderek sebebini öğrenmeli ve balgam sökücü ilaçlar kullanılmalıdır.

Odanın Nemli Tutulması

Odanın içi nemli tutulmalıdır. Nem oranı yaşamsal konfor aralığı olan %45 – 55 aralığında tutularak odanın kuruması engellenip solunum yolu enfeksiyonlarına yakalanma olasılığı azaltılmış olur.

Masaj Yapmak

Bebeğinizin göğsüne ve sırtına çörek otu yağı veya acı kavun yağı ile masaj yapmalısınız. Bu masajlar ile bebeğin göğüs kafesi kasları rahatlayacak ve balgamı da atmasını kolaylaştıracaktır.

Kupa Çekme

Bebeklerin hırıltı sorunu için uygulanan ancak 1 yaşının altındaki bebeklere kesinlikle önerilmeyen kupa çekme yöntemi uygulanabilir. Bu yöntemde küçük bardakların içi ısıtılarak kulunç aralarına bastırılır ve buradaki kasların yumuşaması sağlanır. Bu işlem bu konuda tecrübeli biri tarafından yapılmalıdır. Not: Doktor tavsiyesi değildir, bu konuda doktorunuzdan bilgi alınız.