basur hemoroid

Basur (Hemoroid) ve Tedavi Yöntemleri

basur hemoroidYetişkin insanların büyük bir kısmında bu rahatsızlık makat bölgesinde dolgunluk ve yanma gibi hisler  meydana gelir ve hastalar bu durumda çok fazla şikayet ederler. Bazı durumlarda makat bölgesinde şiddetli bir kaşıntı oluşur. Bazen dışkının kanla birlikte geldiği yada dışkılama yaparken birkaç damla açık renkte kan geldiğini söyleyen hastalar vardır. Bu durum dışkının sürtünmesi ve zedeleyici etkisinin dolayı birkaç basur memesinin yırtılmasından dolayı olur.

Basurlu (hemoroid) bir hastanın şikayeti çok fazla değilse ve hastalığı başlangıç aşamasındaysa bu birinci ve ikinci aşamaya gider. Birinci ve ikinci derece basurlar fitil, krem ve tablet gibi ilaçlarla tedavisi yapılabilir. Tedavi esnasında hastanın yaşama tarzı çok önemlidir.

Basur Kremleri

Basur kremlerinin büyük bir kısmı kortizon içermektedir. Basuru iyileştirmese bile insandaki ağrı, sızı ve yanma gibi problemler azalır. Fakat kremlerin 10 günden fazla kullanılmaması gibi bir durum vardır. Fazla gerek duyulursa 2 gün ara verildikten sonra bir 10 gün daha kullanılabilir. Kremin uzun müddet kullanılması derinin direncinin azalması ve derinin kendi kendine iyileşme kabiliyetini azaltır.

Basur İğne Tedavisi

Basurda skleroterapi adı verilen iğne tedavisi birinci ve ikinci derece basurlarda ve sadece iç basurda yapılabilen bir uygulamadır.

Lokal anestezi yöntemiyle yapılan işlem, makatı görmeye yarayan anaskopla hemoroit memelerine yapılır. İğneyle memelere damarları büzüştürücü bir madde eklenir.

İğneden sonra damarların büzüşmesiyle meme yok olur. Bu esnada hasta herhangi bir ağrı veya sızı duymaz. İğne tedavisi kesinlikle dış hemoroit hastalarına yapılmaz.

Basur Bağlama Yöntemi

İkinci ve üçüncü aşamada olan özel durumu bulunan basur hastalarına bağlama yöntemi adı verilen bandligasyon yapılır. Bu uygulamada, basur memesinin boynuna bir mm. çapında bir lastik halka takılır ve memenin zaman içerisinde kuruyarak düşmesi sağlanır.

Bu uygulamada lokal yada genel anestezi ihtiyacı yoktur. Eğer lastik halka doğru bir şekilde doğru yere takıldıysa bu tedavi yönteminde hiçbir ağrı veya sızı duyulmaz. Hasta aynı gün içerisinde taburcu edilebilir.

Basur Dağlama Yöntemi

Infraredkoagülasyon ismi verilen bu yöntem halk içinde lazer yöntemi olarak ta bilinir. Fakat lazer tedavisiyle alakalı bir yöntem değildir. Kızılötesi ışıkla basuru dağlama yöntemi ikinci derece basur hastalarına yapılır. Bu yöntemde lokal anestezi tercih edilir. İşlemden sonra hasta aynı gün içerisinde taburcu edilebilir.

Not: Basur ile ilgili bu yazımız bilgilendirme amaçlı olup bu konudaki bilgiler derlenmiştir. Hekim tavsiyesi yerine geçmezler. Bir rahatsızlığınız olduğunda öncelikle doktorunuzdan hastalığınız ve tedavi yöntemleri hakkında bilgi almalısınız.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.