Bağışıklık Sistemize Ek Takviye Nasıl Yapılır

Ailesinde  tanımlı bir bağışıklık sistemi yetmezliği hastalığı olmayan, doğum sonrası iki yıl anne sütü alan, ek gıdalarına uygun ve zamanında başlanan, sonrasında düzenli ve dengeli beslenen, ilk üç ayında dış etkenlere karşı korunmuş, sonrasında düzenli olarak doğal dış ortamla tanışan, aşıları düzenli yapılan bir çocukta bağışıklık sistemi zayıflığı olma olasılığı çok düşüktür. 1-5 yaş arası çocuklar, dış ortamda daha çok duran çocuklar, kreşe giden çocuklar özellikle bahar ve kış aylarında sık sık virüs kökenli üst solunum yolu hastalığı geçirebilirler. Bu, o çocukların bağışıklık sisteminin zayıf olduğu anlamına gelmez.
Dengeli beslenen, gelişimi normal sınırlarda gerçekleşen bir çocukta bağışıklık sisteminin kuvvetlendirilmesi için vitamin veya mineral takviyesine gerek yoktur. Beslenmesinde sorun olan, büyüme geriliği yaşayan çocuklarda ise, hekimin uygun göreceği  vitamin, mineral, omega-3’ün tekli veya kombinasyonlu ilaçları kullanılabilir.
Solunum yolu hastalıkları hastane başvurularının en sık nedenidir (yüzde 66). Solunum yolu enfeksiyonları erişkinlerde yılda 2-4 atak iken, immün sistemi yeterince gelişmediğinden çocuklarda 6-12 atak olur. Solunum yolu enfeksiyonlarının yüzde 90’ı virüs, yüzde 10’u ise antibiyotik tedavisi gerektiren bakteriyel kökenlidir. Özellikle viral kökenli hastalıklar klasik kitaplarda belirtildiği gibi “ilaçla yedi günde, ilaçsız bir haftada geçen” ve klinik çalışmalarla kanıtlanıp sağlık bakanlıkları tarafından ruhsatlandırılmış tedavi edici ilaçları bulunmayan hastalıklar olduklarından, bitkisel tamamlayıcı tedaviden destek alınıyor.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.