‘Bademcik büyümelerine dikkat’

Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi Kulak Burun Boğaz (KBB) Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Hasan Ümit Özçağlar, biri diğerine göre büyük olduğunda bademciklerin alınması gerektiğini söyledi.

Prof. Özçağlar, AA muhabirine yaptığı açıklamada, özelikle mevsim geçişlerinde üst solunum yolu enfeksiyonu hastalıklarının görülmesinin sıklaştığına dikkati çekti.

Üst solunum yolu enfeksiyonu denildiği zaman kulak, burun ve boğazın tüm alanlarını içine alan yaygın bir enfeksiyonun akla geldiğine işaret eden Özçağlar, “Üst solunum yolu enfeksiyonları esnasında ateş, halsizlik, kırgınlık gibi genel enfeksiyon belirtileri görülebilir ama bunlardan ayırt etmemiz gereken hakiki bademcik iltihabı dediğimiz enfeksiyonlar var. Bakteriyel olarak yani mikropların yapmış olduğu bademcik enfeksiyonu ve bunun dışında virüs grupları tarafından da oluşturulan bademcik iltihapları bulunuyor” dedi.

Üst solunum yolu enfeksiyonları ile bademcik iltihaplarının ayrı rahatsızlıklar olduğunu ifade eden Özçağlar, öncelikle iltihabın virüs ya da bakteriye bağlı olup olmadığının ayırt edilmesi gerektiğini söyledi.

“Yılda 6’dan fazla ateşlenme olursa ameliyat gerekir”

Çocuklarda bademcik ameliyatının zorunlu hale gelmesi için hastanın yılda en az 6 ve üzerinde ateşlenmesi gerektiğini vurgulayan Özçağlar, ateş olayının halk arasında çoğu zaman yanlış algılandığına dikkati çekti. Özçağlar, bir hastada 39-40 dereceye çıktığında ateşin söz konusu olduğunu söyledi.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.