ASTIM

Çocukluk çağının en sık görülen kronik hastalığıdır. Solunum yollarının ataklar halinde seyreden bir hava yolu hastalığı olup havanın akciğerlere girip çıkmasının engellenmesi sonucu öksürük, hırıltı, nefes darlığı gözlenir.
Her yaşta görülebilir. İlk belirtiler 1 yaş civarında ama çoğunlukla 4-5 yaşından önce çıkar.
Türkiyede 14 yaş altında 1.5 milyon astımlı çocuk bulunmaktadır.

Astım krizini uyaranlar:

Allerjenler( ev tozu, polenler, küf, hayvan tüyü )
Enfeksiyonlar
Hava değişimi, nem oranının artması, soğuk hava
Egzersiz
Hava kirliliği
Sigara
Stres
Astımlı çocuklarda gece öksürüğü tipiktir; gece yatağa yatınca başlayan, peşpeşe olan bir öksürüktür. Öksürük ve hırıltılı solunum ataklarının tekrar etmesi astımı düşündürmelidir.
Hareketle gelen- koşunca oynayınca nefes darlığı, değişik kokulara karşı hassasiyet astımda görülen diğer belirtilerdir.
Astım tanısında hastanın klinik belirtileri dışında, çocuğun yaşına göre solunum fonksiyon testleri ve kan testleri yapılabilir.
Tedavisinde hasta- hekim işbirliği çok önemlidir. Hastalar ve aileler hastalık hakkında bilgilendirilmelidir.Amaç erken tanı ve tedavidir. Tedavsinde sprey, toz gibi doğrudan solunum yoluyla alınan ilaçların büyük önemi vardır.
Astımlı çocukların büyük bir kısmı allerjiktir. Anne sütü ile beslenme ve allerjenlerden kaçınma hastalığın ortaya çıkışını azaltır. Anne sütüyle de allerjen bebeğe geçebilir.Emziren annelerin diyetlerine dikkat etmeleri şart. Emziren annelerin fıstık, fındık, muz, süt , yuurta yememesi gerekmektedir. Alerji ne kadar geç çıkarsa o kadar iyi olur
Astımlı çocuklarda allerjik rinit de vardır ve sinüsit sık görülen bir bulgudur.
Zamanında önlem alınmazsa çocuklar ömür boyu allerjiyle ve bu hastalığın sorunlarıyla yaşamak zorunda kalabiliyorlar. Çocuğunuza 2 yaşına kadar her istediği yiyeceği vermemelisiniz.
Kaynak:Memorial Hastanesi Çocuk Hastalıkları Merkezi Pediatrisit Dr. Arzu Özgeneci

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.