Aşırı Susamanın Nedenleri

Şikayet
Ağzınız kuruyor, dudaklarınız ve cildiniz de kurumuş olabilir.

Aşırı Susamanın Nedenleri

Peritonit: Karnınızı hareket ettirdiğinizde ya da bastırdığınızda artan şiddetli ve sürekli bir ağrı var. Karnınız sert ve şiş veya gaz dolu. Ürperme ve ateşle birlikte aşırı ter, mide bulantısı ve kusma, güçsüzlük, beniz solukluğu ve ciltte soğukluk söz konusu. Peritonitin nedeni özellikle bağırsaklarda bulunan bakterilerdir.

Güneş veya sıcak çarpması: Aşırı güneş veya sıcağa maruz kaldıktan sonra ateşiniz 39,5 derece veya üzerine çıktı. Terlemiyorsunuz ve cildiniz, koltuk altlarında bile kuru. Bilinciniz bulanık veya tuhaf, baygınlık, kas krampları, bilinç kaybı veya nöbet durumu var.

Aşırı Susamanın Diğer Nedenleri
Su kaybı, ilacın yan etkisi, şeker hastalığı, diabetes insipudus, iç kanama.

Kendiniz Ne Yapabilirsiniz?
– Yeteri kadar sıvı alın. Genelde vücut bizi susatarak sıvı ihtiyacını duyurur. Özellikle çok terlediğinizde veya genelde tavsiye edilen günde 6 – 8 bardak su içmeniz halinde gene de susuyorsanız, bunu ciddiye alın.

– Egzersiz yapmadan önce, yaparken ve bittikten sonra su için. Yorucu bir işte çalışıyorsanız, sporcu içecekleri için. Bunlar sadece sıvı ihtiyacını karşılamakla kalmaz, aynı zamanda terlediğinizde kaybettiğiniz elektrolitleri (vücuttaki hücrelerin normal işleyişi için gerekli mineraller) ikame eder.

– Peritonit söz konusuysa, reçetesiz satılan bir ağrı kesici alın.

– Kusma sonucu susuz kaldığınıza hükmederseniz (aşırı susama, çok az idrara çıkma, idrarın koyu sarı olması, içe çökmüş gözler veya cilt elastikiyetinin azalması) buz veya donmuş meyve yalayın. Sulu çorba, çay (süt değil), su veya sporcu içecekleri yudumlayın. Zencefilli gazoz, kola ya da zencefil çayını da deneyebilirsiniz. Kendinizi daha iyi hissettiğinizde meyve suyu, çorba, jelatin ve elma püresine geçebilirsiniz.

Önlem
Bol bol sıvı alarak susuz kalmayın. Evinizde suyu yumuşatıcı bir sistem varsa, içmek için şişelenmiş su alın. Suyun yumuşatılması sudaki kalsiyum ve magnezyumu sizi susatacak olan sodyumla değiştirir.

Çocuğunuzun Tedavisi

– Dikkatleri başka yönlere kolayca kaydığı için çocuklar susuzluğa önem vermez. Çocuğunuz kusuyorsa, ishalse veya sıcak havada dışarıda oynuyorsa, sık sık su içmesine dikkat edin.

– Bedenleri küçük olduğu için bebekler ve küçük çocuklar yetişkinlere oranla daha çabuk susuz kalır. Çocuğunuz kusuyor ve / veya ishali varsa, aşağıdaki susuz kalmayla ilgili belirtileri görür görmez acil yardım isteyin:
Bezini 5 saat ıslatmamak veya 12 saat içinde çok az idrara çıkmak,
bilinç uyuşukluğu veya huysuzluk,
cilt elastikiyetinin kaybolması ve çok az tükürük ya da gözyaşı.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.