Alzheimer

Unutkanlık ne zaman hastalık sayılır?

Unutkanlık herkesin yaşayabileceği sık rastlanan bir sorundur. Hepimiz zaman zaman tanıdıklarımızın isimlerini eşyalarımızı nereye koyduğumuzu hangi ayda olduğumuzu unuturuz. Bunlar basit unutkanlıklardır ve unuttuğumuz şeyleri çoğu kez kısa süre içinde hatırlarız. Yorgunluk stres yoğun çalışma gibi etkenler bu unutkanlıkların artmasına neden olabilir ama bunlar günlük yaşantımızı etkileyecek boyutta değildir. Unutkanlık günlük hayatı etkilediğinde ve basit gündelik işlerin yapılmasını aksattığında hastalık habercisi olabilir.

Alzheimer hastalığı nedir?

Alzheimer (alzaymer okunur) hastalığı zihinsel işlevlerde bozulmaya yol açan ilerleyici bir beyin hastalığıdır. Bu hastalıkta hafıza konuşma yön bulma insanları tanıma gibi konularda sorunlar yaşanır günlük işler yerine getirilemez ve davranış bozuklukları görülebilir. Alzheimer hastalığı halk arasında genel olarak “bunama” diye adlandırılan durumun en sık rastlanan nedenidir.

Alzheimer hastalığı kimlerde ve neden oluşur?

Alzheimer hastalığına genellikle ileri yaşlarda rastlanır. 40 ve 50’li yaşlarda da görülmekle birlikte 60 yaşın üzerindeki kişilerde daha fazla ortaya çıkar.Kadınlarda biraz daha fazla rastlanılmasının yanında her iki cinsiyette de görülebilir. Hastalığın nedeni henüz tam olarak bilinmemekle beraber araştırmalarda ailesinde Alzheimer hastalığı bulunanlarda hastalık oluşma riskinin biraz daha yüksek olduğu saptanmıştır. Ancak bu; ailesinde Alzheimer hastası bulunan herkesin Alzheimer hastası olacağı anlamına gelmez. Alzheimer hastalığı bulaşıcı değildir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.