Als Hastalığı

ALS HASTALIĞI

Als Hastalığı,ALS’ın açılımı AMİYOTRİK LATERAL SKLEROZ ’dur. ALS hastalığı, merkezi sinir sisteminde, beyin sapı ve omurilik denilen bölgede motor sinir hücrelerinin kaybından ileri gelen bir hastalıktır. Aynı zamanda motor nöron hastalığı olarak da bilinmektedir. Omurilikte kasları besleyen yan taraftaki sinirlerin zarar görmesi, kasların beslenememesi ve katılaşmasıdır.

Kişiye ALS teşhisi konulması ile birlikte daha önce hiç bilmediği bir dünyaya da adım atmış olur aynı zamanda.

ALS kendini tipik olarak aşama aşama ilerleyen felçle gösteriyor ve sıklıkla teşhisten sonraki birkaç yıl içinde solunum yetmezliğine bağlı ölümle sonuçlanıyor. Erken ortaya çıkan bilinen en yaygın ikinci sebebi olan FTD ise beynin frontal ve temporal loblarındaki bozulmalarla ilgili olmakla birlikte kişilik, dil ve davranışlar üzerinde çarpıcı bozukluklara sebep oluyor.

ALS HASTALIĞI BELİRTİLERİ NELERDİR?

ALS dünyanın her kesiminden insanlarda görülebilmektedir. Kadınlara oran ile erkeklerde daha sık görülmektedir. Tüm ALS hastalarının %90’ı kalıtsal olmayan (sporadik), %10’u ailesel ALS hastasıdır. Bu sonuca göre ALS hastalığının kalıtım ile ilgisiz olduğu söylenebilmektedir.

ALS hastalığının başlangıç belirtileri her hastada aynı olmamaktadır. Çoğunluk ile kolda ya da bacakta incelme ya da güçsüzlük fark edilen ilk belirti olmaktadır. Örnek verecek olursak; düğme iliklemek, kalem tutmak ya da yolda yürürken tökezlemek gibi.

Bazı hastalardaysa yutma ve konuşma güçlüğü ile başlar. Hasta yakınları ya da hasta peltek, genizden konuşma fark eder.

Kaslarda ağrı, kramplar, seğirme gibi belirtiler diğer belirtilere eşlik edebilmektedir.

Hastanın kontrol edemediği gümeler ve ağlamalar olabilmektedir.

ALS HASTALIĞININ TEDAVİSİ

ALS hastalığının maalesef esin bir tedavisi bulunmamaktadır. Fakat Riluzol’ün hastalığın ilerlemesini yavaşlattığı, hastanın ömrünü uzattığı ve hastanın daha uzun süre iş görmesini sağladığı kanıtlanmaktadır. Bunun dışında ise hastanın olabildiğince rahat ettirilmesi ve normal yaşamını sürdürebilmesini sağlayacak önlemlerin alınması çok önemlidir.

ALS hastalığının seyri her hastada değişkenlik gösterir. Bu hastalık ile hayatta kalma süresi genel olarak 4 ile 6 yıl arasında gösterilse de 10 yılın üzerinde yaşayan pek çok hasta vardır. İyi bir sosyal v tıbbi destek ile 20 yılın üzerinde yaşayan hastalar da vardır.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.