Ağız kuruluğunun 10 nedeni

Ağız kuruluğu yaz aylarında daha çok farkına vardığımız bir durum. Ama aslında susuzluktan başka, çeşitli tıbbi nedenleri olabiliyor. Bu nedenlerden bazıları…

1. Hormonlar

Susuz kalındığında veya gerginlik hissedildiğinde ağız kuruluğu yaşamak normaldir. Anksiyete, yani gerginlik yaşandığında, ağız yoluyla nefes alımında artma görülür. Bu da savianın oluşmasından daha hızlı buharlaşmasına ve bu yüzden ağız kuruluğuna sebep olur.

Her 5 kişiden 1’inde görülen Xerostomia, yani kronik ağız kuruluğu başka bir sorunun göstergesi olabilir. Ayrıca menopoz da hormon seviyesinde değişikliklere sebep olmasından dolayı tetikleyici olabilir.

2. Burun problemleri

Salvia eksikliği ağzıda konuşma ve yeme eylemlerinde zorluğa sebep olur. Bu da devamında yara, ülser ve rahatsızlıklara davetiye çıkarabilir.
Kronik ağızdan nefes alma ise soğuk hava veya dar geniz yolu sebebiyle tıkalı bir burun sonucu oluşabilir.

3. Çeşitli ilaçlar

Mukoza zarındaki kan damarlarını küçülterek konjesyonu azaltıcı ilaçlar, sonumun sorunlarına neden olur. Bu dolaşımın dolaylı olmayan bir etkisi olarak geniz boşluğunuda daha az sıvı bulunmasına sebep olur yani bölgeyi kurutur. Kısa sürede rahatlama sağlasalar da uzun dönem kullanıldığında, bu etki kuru burun ve ağıza sebep olabilir.

4. Ağız bakımı

Alkol içeren gargaralar bakterileri öldürürken ağız kuruluğuna neden olur. Bu sebeple ağız bakım ürünlerindeki alkol ağızdaki mukozayı etkiler ve kurutur.

Tükürük, ağızın doğal temizlik malzemesidir ve dişleri çürümek ve diş eti hastalıklarından korur. Bu sebeple kuru ağız bu ikisine davetiye çıkarır.

5. Asit reflü

Ağız kuruluğu mide ekşimesi olarak bilinen gastroözofajeal reflünün daha az bilinen bir yan etkisidir.

Mide asidi yemek borusundan boğaza çıktığında, rahatsızlık ve yanma hissi uyandırır. Bu da ağız ve boğazın kurumasına sebep olur.

6. Aşırı kahve tüketimi

Kafein içeren içeceklerin fazla tüketilmesi susuzlupa neden olacaktır. Kafein hafif bir idrar söktürücüdür, bu sebeple daha sık tuvalete gitme igtiyacı duyarsınız. Ayrıca kahve ve bazı çaylarda bulunan tanen maddesi, ağızda kuruluk hissi yaratır.

7. Diyabet

Diyabet sebebiyle olan kronik yüksek kan şekeri ağız kuruluğuna neden olabilir.

Ayrıca kilo kaybı ve yorgunluk gibi hiperglisemi semptomları daha çok idrar yapma ihtiyacına sebebiyet verir. Çünkü kandaki yüksek glikoz oranı, böbreklerin sıvıyı tekrar emme kapasitesini düşürür ve bedeni susuz bırakır.

8. Eklemler

Romatoid artrit, deri veremi gibi hastalıklar kan damarlarının iltihaplanmasına sebep olup Sjögren sendromuna neden olabilirler. bu sendromda bağışıklı sistemi vücudun salgı bezlerini etkiler ve ağız ve gözde kuruluğa neden olur.

9. Kafa travması

Üç salgı bezinden ikisi yüzün iki yanında bulunan sinirler tarafından uyarılır. Kafa travması yüzdeki sinirleri etkileyebilir ve bu yüzden ağız kuruluğuna sebebiyet verebilir.

10. İlaçlar

Kronik ağız kuruluğu, 400’den fazla ilacın yan etkisidir.

Ayrıca kanser tedavisindeki kemoterapi ve radyoterapi de ağız kuruluğunun genel sebepleri arasında yer alır.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.